ДКК платило на частно дружество 25 млн. лв. за бъдещи вземания, щетите

...
ДКК платило на частно дружество 25 млн. лв. за бъдещи вземания, щетите
Коментари Харесай

Милиони са източени от държавна фирма, министър зове депутати да притиснат прокуратурата

ДКК платило на частно дружество 25 млн. лева за бъдещи вземания, вредите са за 97 млн. лева, уточни Богдан Богданов в парламентарна комисия

Министър изиска помощ от депутатите за прилепяне на прокуратурата да си свърши работата по отношение на колосални вреди за страната. Това се случи на съвещание на парламентарната Комисия по икономическа политика и нововъведения в сряда, когато бе разискван държавният бюджет за 2024 година На него народни представители използваха случая да зададат настоящи въпроси към министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.

Михал Камбарев от ПП-ДБ уточни, че бюджетът на съответното министерство е близо 92,5 млн. лева

„ Също по този начин виждам, че преди по-малко от 10 дни Вие, господин министър, сте споделили за вреди за страната за над 97 милиона, които казвате, че са за цесия сред ДКК и „ Малаз “ ЕООД “ , съобщи Камбарев и попита „ кой ще ги заплаща “ и „ кой е виновен “ за тях.

Богдан Богданов уточни, че въпросните вреди няма да повлияят на бюджета на министерството.

„ А въпросните 97 млн. лева - те са нанесени главно като вреда на Държавната консолидационна компания (ДКК). Става въпрос за едни цесии , които са добити в границите на два работни дни през 2018 година Общата сума, платена от страна на ДКК, с цел да придобие тези бъдещи вземания, е близо 25 милиона . Ние плащаме 25 милиона на два транша 2018 година Придобиваме това взимане за 97 (милиона) и ние в действителност изгубихме дело преди две седмици. ДКК изгуби дело, в което съдията споделя, че в действителност документите, на база на които ние сме си купили вероятното бъдещо взимане тогава, не са породили правно съображение, защото те нямат автограф на единия от шефовете на компаниите . И самият документ – договорът за цесията, няма автограф . Сега ние направихме разбор оттук насетне какво да вършим, с цел да не бъде в допълнение ощетена ДКК с тези пари. Шансовете ни, да бъда прям, са дребни. От една страна, сдружението, към което претендираме, е към този момент в неплатежоспособност. Така че ние даже да спечелим това дело, вероятността е доста дребна ние да можем в бъдеще да си вземем парите, само че въпреки всичко я има. Затова и ние ще апелираме . Но другата съществена причина е, че въз основата на документите, които са дадени, ние в действителност се оказа, че нямаме оригиналите на тези документи. Тези оригинали са изчезнали , за което аз съм сезирал и прокуратура, и ДАНС. Същите органи са сезирани през лятото. Имаме и отчет на (Агенция за държавна финансова инспекция). Така че, от една страна, ние сме в обстановка, в която едно бързо решение за към два дни ни е довело до обстановка, в която ние би трябвало да търсим вид по какъв начин тези бъдещи вземания да се получат, само че вероятността това да се случи е доста дребна, което ще значи, че ДКК ще генерира загуба от 97 млн. лева “

Но това щяло да е следващата такава „ предвид на другите, които са установени досега “.

„ Нашата работа считаме, че е свършена, само че прокуратура, ДАНС, разследване би трябвало да си свършат работата и да се види има ли нарушавания, кой ги е направил и да си поемат отговорността “, добави министър Богданов.

Михал Камбарев изрази терзания и попита какво може да създадат депутатите, тъй че да се понижи вредата и повече в никакъв случай да не се случва сходно нещо.

Богдан Богданов отговори: „ Това, което би трябвало да се направи чисто и законово, е оттук насетне процедурите по превъзлагане да бъдат доста лимитирани и да има явен механизъм, по който планове, когато се разпореждат от страната, да бъдат на справедлив принцип, първо. В момента е дадена една опция да се превъзлагат избрани поръчки и така нататък Тук казусът е друг. Тук с тези цесии казусът е друг. Те се взимат на решение в тази ситуация – ръб на ДКК, и по-късно принципалът – министърът на стопанската система. Тук и министерството не може директно да се намесва в оперативната активност, само че при избрани покупко-продажби министърът дава глоба. В този случай с тези 97 млн. лева такава глоба е дадена. И за мен казусът е, че едно такова решение на база отчет от една страничка е довело до тази вреда. И тук единственото, което можем да създадем, е и ние, и вие да сме задоволително дейни, с цел да чакаме резултати от прокуратурата и който не си е приключил работата, да го направи. “

Още преди две седмици министър Богданов изясни, че неотложно ще бъдат сезирани ДАНС и прокуратурата във връзка решението на съда поради неналичието на документи, от една страна, и по какъв начин документ без автограф е породил правно съображение, от друга.

Цесията сред ДКК и „ Малаз “ ЕООД била за вземания от „ Кемира “ ЕООД.

На 8 януари 2018 година министерството на стопанската система получило отчет от ДКК. Той бил страница и половина. В него се казвало, че ДКК желае да стартира договаряния с евентуален продавач на въпросните отговорности. Един ден по-късно ДКК взема решение да придобие отговорностите и в нов отчет до министъра се желае позволение да подпишат контракта за цесията, изясни хронологията министърът. Разрешението е получено в края на деня – на 10 януари.

Припомняме, че по това време министър на стопанската система беше в държавното управление „ Борисов 3 “.

През 2020 година Караниколов бе отхвърлен дружно с вътрешния министър Младен Маринов и финансовия Владислав Горанов. Целта, както оповестиха от ГЕРБ тогава, бе „ оборване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в директна взаимозависимост от Движение за права и свободи и Делян Пеевски “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР